Belangrijke tools en technieken in de metaalbewerking

Metaalbewerking is een breed begrip. Er kunnen vele toepassingen gedaan worden met dit proces. Er worden ook veel soorten materiaal gebruikt, waardoor metaalbewerking ideaal is om mee te werken. Elk materiaal heeft zijn eigen unieke eigenschappen, wat maakt dat het belangrijk is om eerst goed te kijken naar welk materiaal je wilt gebruiken en wat je eindresultaat moet zijn. De vele soorten materialen vragen ook om verschillende soorten technieken. Dus ook hier zijn er veel van te vinden. Van lastechnieken tot behandelingen aan het oppervlak van het materiaal. Je kan denken aan technieken als smeden, gieten maar ook aan polijsten en schilderen! Je leest hier welke materialen je kan gebruiken en welke technieken het meest voorkomend zijn. 

Verschillende materialen 

De verschillende materialen maken metaalbewerking heel toegankelijk om mee te werken. Zo kan er gebruikgemaakt worden van roestvrij staal, staal, cortenstaal, aluminium en zink. Hier kunnen bijvoorbeeld buizen, kokers en balken van gemaakt worden. Aluminium is een lichtgewicht, corrosiebestendig en warmtegeleidend materiaal. Dit kan gebruikt worden in de luchtvaartindustrie, de bouw en de transportsector. Net als aluminium is koper een uitstekende geleider van warmte en bestand tegen corrosie. Koper wordt veel gebruikt voor bedrading, buizen, leidingen en nog meer toepassingen waar elektrische geleiding vereist is. 

Staal is een legering van ijzer en koolstof en daarmee één van de meest gebruikte materialen in de metaalbewerking. Het duurzame, sterke en veelzijdige materiaal kan worden bewerkt, gelast en gevormd tot verschillende vormen en afmetingen. Dit maakt dat het geschikt is voor een breed scala aan toepassingen. Roestvrij staal wordt veel gebruikt in de voedingsindustrie, medische apparatuur en keukens. Dit komt doordat het net als staal een legering van ijzer is. Daarnaast heeft roestvrij staal als extra ook nog de eigenschap van chroom, wat maakt dat het bestand is tegen corrosie en roest. 

Technieken in metaalbewerking

Naast dat er veel materiaal is om mee te werken, kunnen er vele technieken toegepast worden. Je kan bijvoorbeeld denken aan plaatbewerking, het zagen en snijden van materiaal, verspanen, lassen, solderen, hechting, montage en nabewerken van verschillende materialen. Of je nou graag een afzuigkap wilt in de keuken, een waterfiltratie systeem of bevestigingssysteem voor zonnepanelen, met metaalbewerking kan het allemaal. Ook het bewerken van platen, onderdelen, profielen, werktuigen en constructies valt onder de mogelijkheden. Het kan ook zijn dat er meerdere technieken worden toegepast om het gewenste eindresultaat te behalen. Het is wellicht niet het eerste waar aan gedacht wordt, maar polijsten en schilderen horen ook bij metaalbewerking. Een eindproduct moet kwalitatief goed zijn, maar de afwerking van het oppervlak moet ook goed zijn. Dit kan gedaan worden door polijsten, verchromen, vernikkelen en schilderen. De keuze van de juiste techniek is afhankelijk van het gewenste resultaat en het materiaal, verdiep je daarom goed in wat jouw wensen en eisen zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ruimte om jouw kennis te kunnen verbreden.
Bekijk nu al onze blogs en leer meer!

Home

© 2022 Copyright rechten door dewegvooruit.nl